keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Elokuva vammaisesta miehestä ja hänen avustajastaan


Elokuvan nimi on Koskemattomat. En tiedä, mistä se on nimensä saanut. Ehkä siitä, että päähenkilöiden ei kuvittelisi tosielämässä kohtaavan lainkaan, saati koskettavan toisiaan. Tosielämään elokuvan tarina kuitenkin perustuu, ja se tekee siitä mielestäni entistä kiinnostavamman. 

Päähenkilöinä ovat rikas neliraajahalvaantunut mies ja hänen avustajakseen alun perin vasten tahtoaan ajautunut jenginuori, joka on vastikään vapautunut vankilasta. Elokuva on hulvattoman hauska ja koskettava sekä hienon tarinansa että loistavien pääosan esittäjiensä ansiosta.

Se, miksi halusin siitä täällä blogissa kertoa, liittyy avustajan rekrytointiperusteisiin, jotka selviävät elokuvassa vasta hyvän matkaa työsuhteen alun jälkeen. Joku rikkaan miehen läheisistä on selvittänyt avustajan taustaa, ja tulee sitten varoittamaan miestä tästä vankilakundista. "Sellaiset eivät sääli ketään", hän sanoo päätään puistellen. "Juuri siksi valitsin hänet ", vastaa mies. 

Tästä meillä ammatti-ihmisillä olisi opittavaa. Ei kukaan halua tulla kohdelluksi säälin kohteena tai kohteena ylipäätään. Kunpa kaikissa ammatti-ihmiskouluissa voitaisiinkin opettaa sitä, mitä elokuvan jenginuori osaa luonnostaan: rehellisyyttä, huumoria, omana itsenään olemista, toisen tasaveroista kohtaamista, arvostamista ja välittämistä - ihmisyyttä.

(Elokuva tulee Suomessa ensi-iltaan 30.11.2012. Onnistuin jotenkin näkemään sen ennakkonäytöksessä. Maailmalla se on ollut supersuosittu ja voittanut lukuisia palkintoja.) 

1 kommentti:

  1. Sääliä ei varmaan joo kukaan kaipaa, siinä mielessä hyvä opetus tuossa elokuvassa. Täytyypä käydä katsomassa, kiitos vaan vinkistä!

    VastaaPoista