KommentointiohjeetLYHYT OHJE KOMMENTOINTIIN


 • Klikkaa sivun alalaidassa olevaa ”x kommenttia” –kohtaa, jolloin siihen avautuu laatikko, johon voit kirjoittaa kommenttisi.
 • Klikkaa sitten laatikon alta ”valitse profiili ”-tekstin perässä olevaa alasvetovalikon nuolta ja valitse sieltä Nimi/URL-osoite.
 • Kirjoita Nimen kohdalle nimesi tai keksimäsi nimimerkki. URL-osoitteen kohdalle ei tarvitse kirjoittaa mitään.
 • Klikkaa Julkaise-nappia. Kirjoita tällöin näkyviin tuleva kiemuraisilla kirjaimilla tehty sanavahvistus sen alla näkyvään laatikkoon.
 • Klikkaa uudelleen Julkaise-nappia. Tekstisi tulee näkyviin heti (tai sen jälkeen, kun sivun ylläpitäjä on ehtinyt sen lukea ja hyväksyä, jos kommentti on yli kaksi viikkoa vanhaan kirjoitukseen).
  

Joillain työpaikoilla saattaa olla verkon käytössä esteitä, joiden takia kommentointi ei ole mahdollista (kommentointilaatikko tai "valitse profiili" ei tule edes näkyviin). Silloin kannattaa kokeilla kommentoimista kotikoneelta tai muualta!


TARKEMPIA OHJEITA
 • Kirjoita kommenttisi sen blogikirjoituksen alle, jonka aihepiiriin se lähinnä liittyy.
 • Klikkaa kirjoituksen alla olevaa linkkiä Lähetä kommentti tai X kommenttia. Jos kaikki menee hyvin, näet uuden ruudun, jossa näkyvät kirjoitukseen mahdollisesti aiemmin tulleet kommentit. Jos kirjoitukseen on jo aiemmin tullut kommentteja, klikkaa ylhäällä olevaa linkkiä Siirry kommenttilomakkeeseen. Nyt voit ryhtyä kirjoittamaan Jätä kommenttisi -kenttään.
 • Jos osoitat tekstisi jollekin toiselle kommentoijalle, mainitse alussa hänen nimensä tai nimimerkkinsä.
 • Jos kommenttisi on muutamaa riviä pitempi, käytä kappalejakoa.
 • Kun tekstisi on valmis, kopioi se - esimerkiksi maalaamalla teksti ja painamalla yhtä aikaa näppäimiä ctrl ja c. Tämän jälkeen voit tarvittaessa liittää tekstin esimerkiksi Word-dokumenttiin tai uudelleen kommenttikenttään - esimerkiksi painamalla yhtä aikaa näppäimiä ctrl ja v. Vähänkin pidemmät kommentit kannattaa ehdottomasti tallentaa itselleen tekstidokumenttina, etteivät ne katoa, jos systeemi sattuu oikuttelemaan.
 • Seuraavaksi, on vuorossa sanavahvistus, jonka tarkoituksena on estää roskapostin pääsy kommenttien joukkoon. Kirjoita tekstikenttään värilliset, usein aika kiemuraisilta näyttävät kirjaimet.
 • Kohdassa Valitse henkilöllisyys sinun pitää päättää, millä nimellä tahdot kommenttisi lähettää. Jos sinulla ei ole Googlen tai minkään muunkaan listalla näkyvän palvelun tunnuksia, valitse kohta Nimi/URL-osoite.
 • Kirjoita Nimi-kohtaan nimesi tai nimimerkki, jota tahdot käyttää. Jos tahdot kertoa esimerkiksi oman kotisivusi tai blogisi osoitteen, kirjoita se kohtaan URL-osoite. Tämän kentän voit jättää myös tyhjäksi.
 • Huomaa, että jos valitset vaihtoehdon Nimetön / Anonyymi, ”nimimerkiksesi” tulee Nimetön / Anonyymi, joka ei erotu mitenkään muista, jotka ovat tehneet saman valinnan. Keksi siis mieluiten itsellesi nimimerkki, ellet tahdo kirjoittaa omalla nimelläsi. Nimen tai nimimerkin kautta tulet myös tutuksi muiden blogiyhteisöön kuuluvien kanssa.
 • Voit halutessasi vielä esikatsella kommenttia sellaisena kuin se näkyy julkaistuna, ja tarpeen mukaan muokata sitä. Kun olet tyytyväinen tekstiisi, klikkaa Lähetä kommentti.

Nyt kommenttisi tulee hyväksyttäväkseni ja julkaistaan blogissa heti (tai vasta hyväksymisen jälkeen, jos se on kirjoitettu yli kaksi viikkoa vanhaan bloggaukseen).


Nimellä vai
nimimerkillä?Toivon, että mahdollisimman moni voisi kommentoida blogiani omalla nimellään.


Olen huomannut, että nimimerkin käyttö ikään kuin tarttuu kommentoijalta toiselle. Tee oma harkittu päätöksesi. Jos et usko oikealla nimellä kirjoittamista koituvan mitään haittaa, valitse se vaihtoehto.


Ymmärrän kuitenkin hyvin myös niitä, jotka tahtovat suojautua nimimerkin taakse. Suojaa nimimerkistä saa hakea esimerkiksi viranomaisten kostoa vastaan. Sitä vastoin nimimerkin takaa ei ole lupa kirjoittaa halventavaan sävyyn nimeltä mainituista henkilöistä. Kritiikkiä saa toki esittää.


Keksi erottuva
nimimerkkiJos päädyt käyttämään nimimerkkiä, valitse sellainen, joka erottaa sinut muista saman blogin kommentoijista.


Muistathan myös, että esiintyminen toisen nimellä tai nimimerkillä rikkoo pahasti netin käyttäytymisnormeja ja jopa lakia. Jos hiukankin epäilen tällaista vaihtoehtoa, pyrin tarkistamaan asian tai jätän kommentin suoralta kädeltä julkaisematta.


Asiallisesti ja
loukkaamattaBlogi saattaa sisältää kovaa tekstiä. Samaan on mahdollisuus myös kommentoijilla.


Asiallisuuden vaatimus koskee nyt kuitenkin kaikkia. Etenkään toisia loukkaavaa saati uhkaavaa tekstiä en julkaise. Omalla nimellä voit kirjoittaa piirun verran särmikkäämmin kuin nimimerkillä tai nimettömänä.

(Tarkemmat kommentointiohjeet on kopioitu luvalla Anja Alasillan blogista http://sydanpaikaltaan.blogspot.com/2010/12/tervetuloa-uudet-keskustelijat.html ja muokattu vain ihan pieniltä osin tähän sopivaksi.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti