keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Liikutu tiedosta


"Tiede ja tutkimus muuttavat maailmaa vain silloin, kun ihmiset kuulevat niistä", sanotaan Liikutu tiedosta -kilpailun esittelyssä. Kilpailussa palkitaan poikkeuksellisen hyviä tutkimusviestinnän tekoja. Sellaisia, jotka muuttavat maailmaa.

Mietin, mitä tuo tiedosta liikuttuminen oikein tarkoittaa. Sillä voidaan viitata tiedon saamisen aiheuttamaan tunteiden heräämiseen, mutta sen voi ymmärtää myös tilanteena, jossa tieto saa ihmisen liikkeelle tekemään muutoksia. Sikäli nämä toki liittyvät yhteen, että liikkeelle lähtemisen moottorina usein ovat tunteet, jotka ovat ihmisen motivaation heräämisessä vahva voima.

Mutta pelkkä tunteiden tunteminen ei riitä maailman tai edes itsensä muuttamiseen. Mitä siihen siis tarvitaan? Yksi tärkeä seikka lienee se, että alkaa tarkastella arvojaan ja päätyy joko valitsemaan uusia arvoja tai sitten muuttamaan toimintaansa omien arvojensa mukaiseksi.

Jostain syystä ainakin minun tulee joissain asioissa toimittua omien arvojeni vastaisesti, esimerkiksi syötyä epäterveellisesti, vaikka pidän terveyttä tärkeänä arvona. Yhtä lailla voi toimia aikuis- ja ammattilaiskeskeisesti, vaikka pitäisikin lapsinäkökulmaa tärkeänä. Ehkä siksi, että on vain tottunut tekemään niin, tai siksi, että ympäristössä mikään ei helpota tekemään toisin. Tai sitten siksi, ettei vain tule ajatelleeksi, mihin kaikki pienet jokapäiväiset valinnat vaikuttavat. Tai siksi, ettei tiedä, mistä pitäisi aloittaa ja miten edetä. Tai siksi, ettei ole huomannut arvojensa ja tekojensa olevan ristiriidassa.

Tieteellä voidaan herätellä ihmisiä pohtimaan omia arvojaan ja huomaamaan omien arvojensa vastaista toimintaa sekä antaa ideoita siihen, mitä asioille pitäisi tehdä. Toivoisin, että tämäkin blogi olisi sellainen herättelijä. Olisi hienoa kuulla blogin kommenteissa, onko se ollut. Ainakin blogilla riittää lukijoita, mistä olen kiitollinen. Mahtavaa, että kävijöitä riittää, vaikken voikaan kovin usein kirjoittaa. Viime aikoina blogissa on ollut reilusti yli tuhat käyntiä kuukaudessa ja parhaimmillaan melkein kaksikin tuhatta. Lämmin kiitos, että olette käyneet ja vinkanneet muillekin! Pidetään tämä paikkana, jonka kautta annetaan tieteelle ja arvojen pohdinnalle mahdollisuus muuttaa maailmaa. 


P.S. Kirjoitin aiheesta myös Lapsinäkökulma-blogissa – sitäkin saa mielellään jakaa, sillä tietohan lisääntyy jakamalla. Luithan myös uuden leikkiin, sen tutkimiseen ja ammattikäyttöön liittyvän bloggaukseni Lapsinäkökulma-blogista?
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti