torstai 7. maaliskuuta 2013

Kohtaa lapsi, jolla on ADHD

Lapsen ADHD vaikeuttaa hänen keskittymistään ja tekee olon levottomaksi. Monilla lapsista on kuitenkin vahvuutenaan luovuus, rohkeus ja kyky innostua. 

 

Kolme vinkkiä kohtaamiseen: 

 1. Muista, että lapsi on aina ensisijaisesti lapsi. Useimmat muidenkin lasten kanssa toimivat keinot (kuten huumori) toimivat myös ADHD-lasten kanssa. Lapsi on myös aina yksilö, ei jonkin ryhmän edustaja. Paras keino on kuunnella, millainen juuri tämä lapsi on.
 2. Keskity myönteisyyteen lapsessa ja omassa ohjauksessasi. Näe lapsen vahvuudet ja opeta häntä käyttämään niitä hyödykseen. Ohjaa enemmän kehotuksilla kuin kielloilla. Sen sijaan että sanoisit: ”Älä tee noin”, sano: ”Tee näin.”  
 3. Ennakoi tilanteet ja valmistele lapsi niihin. Käytä kuvia muistin apuvälineinä ja pilko pitkät ohjeet palasiksi. Järjestä ympäristö mahdollisimman rauhalliseksi karsimalla eri aisteja häiritsevät virikkeet.
Nämä kirjoittamani vinkit julkaistiin Sairaanhoitaja-lehdessä 2/2013. Mitä mieltä olet niistä? Toimivatko käytännössä? Keksitkö vielä tärkeämpiä vinkkejä?

2 kommenttia:

 1. Johanna Järvinen-Taubert13. maaliskuuta 2013 klo 18.35

  Oikein hyvät, konkreettiset ja käytännölliset vinkit! Toimivat hyvin myös lapsilla, joilla on tarkkaavaisuuden ja keskittymisen ongelmia, vaikka varsinaista ADHD.diagnoosia ei olisikaan.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista, kaima! Joo, itse asiassa toimivat varmaan aika monenlaisillakin lapsilla. Lehdestä pyydettiin juttu tällä ADHD-teemalla, se kun varmaan on monille nykyään tuttu... Lehdessä oli myös tarkka sanarajoitus, joten kaikki piti ilmaista hyvin tiiviisti. Itseäni huvittaa nyt jälkeenpäin tuo lause "tekee olon levottomaksi" - siinä tarkoitetaan tietysti lapsen oloa, mutta kyllähän se lapsen ADHD taitaa usein lähellä olevien aikuistenkin olon tehdä levottomaksi ;)

  VastaaPoista