keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Duudsonit tuli toimintakeskukseenOlen aina ajatellut, että tyypit, jotka kutsuvat Duudsonit taloonsa riehumaan, ovat hieman hulluja. Nyt on sanottava: mikä onni, että Lieksan toimintakeskuksen väki oli niin hullua! Harvasta vammaisalan yksiköstä löytyy sellaista ennakkoluulotto-muutta, että antaisivat paikkansa, nimensä ja työntekijänsä mukaan ohjelmaan, jossa hajotetaan paikkoja, pelleillään ja riehutaan – vaikka sitten kuinka hyvässä tarkoituksessa.

Mutta vielä suurempaa uskallusta osoittivat ohjelman päähenkilöt, kehitysvammaiset miehet Esko, Pasi ja O-P, jotka itse olivat halunneet Duudsonit vieraakseen. Heistä löytyi aivan huikeaa rohkeutta omien rajojen rikkomiseen ja heittäytymistä uuden kokeilemiseen. Ja ohjelman paras vitsikin irtosi yhdeltä heistä, ei ammattiviihdyttäjiltä!

Niille ammattiviihdyttäjille on kyllä myös nostettava hattua. Pelleilijöiden maineessa olevat miehet, jotka uskaltavat tulla koko kansan nähtäväksi itku silmässä, ovat todella rohkeita. Ja muuttavat maailmaa. Ja saavat aikaan mahtavan meiningin!

Joten nyt huomaan miettiväni, että hulluhan tässä on sellainen, joka tekee vuosikausia tieteellistä tutkimusta, jotta ymmärtäisi jotain tästä, minkä nämä miehet saavat esiin yhdessä viihdeohjelmassa. Siis tästä, minkä yksi Duudsoneista mainitsee ohjelman esittelyssä

”Se oli ihan huikeeta, että nää kaverit, joita oli holhottu koko elämä, eikä annettu vastuuta tai luottamusta, että pystyis jotain tekeen, niin nyt kun niitä vähän rohkaisi, ne lähti ihan täysillä mukaan. Kysyttyiin, että mikä teidän unelma on ---."
Ja tästä:

”Täs on kysymys enemmän ympäristön muuttamisesta kuin
heidän muuttamisestaan.”

Omat ennakkoluuloni saivat siis kyytiä. Siis ennakkoluulot Duudsoneita kohtaan. Kiitos kehitysvammaisille miehille! Jos sinulla on ennakkoluuloja Duudsoneita tai kehitysvammaisia tai lieksalaisia tai ylipäätään jotain kohtaan, niin katso tämä ohjelma!! Tai vaikkei olisikaan, mutta haluat nähdä jotain oikeasti hauskaa! 


P.S.1 Ohjelma tulee uusintana Subilta tänään keskiviikkona 26.3.2014 klo 18:30 ja lauantaina 29.3.2014 klo 20, ja se on myös nähtävissä Katsomosta 24.5.2014 asti.

P.S.2 Jos kiinnostut ryhtymään kaveriksi kehitysvammaiselle henkilölle, niin Duudsonit vinkkaavat Bes Buddies -toiminnasta: http://www.kvtl.fi/fi/best-buddies/

P.S.3 Pasin, Eskon ja O-P:n kuulumisia ohjelman teon jälkeen voi lukea tästä.

3 kommenttia:

  1. Hassuhko juttu on siinä että Duudsonit perustuvat hölmöilyyn ja itsensäsatuttamiseen mutta tämä on kokonaan kääntynyt empaattisuudeksi ja heikko-osaisten puolustamiseksi. Iso sydän.

    VastaaPoista
  2. Tosiaan, e, on kyllä mielettömän upea juttu, että hölmöilykin voi kääntyä näin hienoon suuntaan. Ei siis kannata perustaa mielipiteitään ensivaikutelmaan, vaan antaa hölmöilevillekin kavereille mahdollisuus!

    Mua itseäni huvittaa, että useimpia varmaan Duudsonit auttavat voittamaan ennakkoluulonsa kehitysvammaisia kohtaan, kun taas mulla kävi päinvastoin, että kehitysvammaiset auttoi ennakkoluuloissa Duudsoneita kohtaan :D.

    VastaaPoista