Eräässä tilaisuudessa osallistujilta kysyttiin, mitä muuttaisimme lasten ja nuorten kuntoutuksessa, jos saisimme taikasauvan. Jos minä saisin sellaisen, muuttaisin kaikkien lasten kuntoutuksen tavoitteeksi omannäköisen elämän.
Se ei ole perinteisesti ollut tyypillinen kuntoutuksen tavoite. Tavoitteet ovat yleensä perustuneet ammattilaislähtöiseen tietoon siitä, mikä on ”normaalia” ja siksi tavoiteltavaa. Tai mahdollisesti vanhempien toiveisiin siitä, mitä lapsen pitäisi oppia.
Jos kuntoutuksen tavoitteena olisi lapsen tai nuoren omannäköinen elämä nyt ja tulevaisuudessa, täytyisi hetkeksi lakata muuttamasta lasta ja muuttaa sen sijaan sitä, mitä tapahtuu aikuisten ja lapsen välillä.
Silloin kaikki kuntoutukseen liittyvät tutkimukset, suunnitelmat ja niiden toteutustavat perustuisivat sen selvittämiseen, mikä juuri tämän lapsen näkökulmasta on oleellista ja miten me ammattilaisina voimme siinä tukea.
Se ei tarkoita sitä, että lapsi saisi päättää kaikesta. Se tarkoittaa, että aikuisten pitäisi tutustua lapseen ja yrittää selvittää, miltä elämä näyttää hänen näkökulmastaan. Ja sen ymmärryksen pitäisi vaikuttaa siihen, mitä asioista päätetään.
Jos monenlaisten olemisen tapojen arvostaminen lisääntyisi kuntoutuksessa, voitaisiin nähdä, että myös lapsen ympäristöä (ihmisineen ja olosuhteineen) pitäisi kuntouttaa eli muuttaa sellaiseen suuntaan, etteivät joukkoon kuuluminen ja elämässä pärjääminen perustuisi samanlaisuuden vaatimukselle.
Silloin kuntoutus voisi sisältää lapselle itselleen merkityksellisten asioiden mahdollistamista, ja silloin jokaisesta lapsesta voitaisiin sanoa, kuten eräs äiti eräässä tutkimuksessa (Mandich ym. 2003) kuntoutuksessa olevasta lapsestaan sanoi:Hän elää unelmaansa todeksi!
Taikasauvaa minulla ei ole, mutta olen väitöskirjatutkimuksessani (Kaitsalmi 2024) kehittänyt dialogisuuteen perustuvan kuntoutushoitotyön mallin, josta löytyy perustelut siihen, miksi omannäköisen elämän tulisi olla kuntoutuksen tavoitteena. Mallista löytyy myös konkreettisia keinoja, miten siihen tavoitteeseen voidaan päästä. Tulen mielelläni kouluttamaan näistä aiheista (https://kohtaamistaito.net/). Olen nähnyt, että taianomaisia asioita tapahtuu, kun niitä lähdetään yhdessä mahdollistamaan!