torstai 12. toukokuuta 2016

Sairaan hyvä hoitaja somessa


Tänään, kansainvälisenä sairaanhoitajan päivänä on hyvä miettiä, millainen olisi sairaan hyvä hoitaja somessa. Varmasti hänen ainakin pitäisi noudattaa samoja eettisiä periaatteita kuin kaikessa muussakin sairaanhoitajan työssä.

Yksi sairaanhoitajien eettisten ohjeiden unohdettu – tai ainakin valitettavan vähän toteutettu – ajatus on tämä: 

Sairaanhoitajat osallistuvat ihmisten 
terveyttä, elämän laatua ja hyvinvointia
koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon 
kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Somehan olisi mitä mainioin kanava tämän sairaanhoitajien eettisen velvollisuuden toteuttamiseen. Harva kuitenkaan sitä siihen tarkoitukseen käyttää, vaikka sairaanhoitajien sosiaalisen median ohjeissakin siihen kannustetaan.

Mutta pelkkä keskusteluun miten tahansa osallistuminen ei ole hyvää hoitajuutta somessa – eettisyys vaatii kirjoittamista potilaiden ihmisarvoa kunnioittavasti sekä hoitotyötä ja kollegoita arvostavasti. Oleellista on myös käyttää kirjoittamista sekä hoitotyön vahvuuksien esille tuomiseen että heikkouksien kehittämiseen.

Yksi juuri tällä tavoin somessa vaikuttava sairaanhoitaja on Rayan Hämäläinen, ja siksi ilmoitin hänet Sairaanhoitajaliiton Nousevat tähdet -kilpailuun. Onneksi olkoon palkinnosta! Rayan on rohkeasti ylpeä työstään ja ammattikunnastaan, valmis sekä jakamaan omaa osaamistaan kollegoille että ottamaan heiltä vastaan neuvoja. Hän uskaltaa tuoda esiin myös oman toimintansa puutteita (esimerkiksi tässä kirjoituksessaan) ja osaa ottaa ne oppimiskokemuksina, joista muutkin voivat hyötyä.

Rayan aloitti oman ammatillisen bloginsa pitämisen vain muutamia kuukausia sairaanhoitajaksi valmistumisensa jälkeen keväällä 2014. Jokin aika sitten hänet valittiin yhdeksi Tehy-lehden blogi-kirjoittajista. Lisäksi Rayan osallistuu myös muiden aloittamiin keskusteluihin ja vaikuttaa Twitterissäkin.

Yhteiskunta tarvitsee ihmisiä, jotka eivät odota yleistä hyväksyntää alkaakseen toimia – kuten eräässä blogissa toisaalla vastikään kirjoitettiin.  Rayan aloitti bloginsa tietämättä, saako siitä enemmän hyväksyntää vai paheksuntaa – juuri sellaista rohkeutta hoitotyön kehittämisessä tarvitaan. Hoitotyö tarvitsee rohkeita idealisteja (jollaiseksi Rayan tässä kirjoituksessaan tunnustautuu), jotka näkevät työssä vastaan tulevat ongelmat kehittämiskohteina eivätkä valittamiskohteina.

Kaikkihan me kuljemme loassa,
mutta jotkut meistä katsovat tähtiin.
– Oscar Wilde

Joka tähtää tähtiin, voi olla varma siitä, ettei saavuta päämääräänsä.
Mutta hän voi olla varma myös siitä, että ylettää korkeammalle
kuin se, joka tähtää pensaikkoon.
– Sir Philip Sidney


Onnea kaikille hoitoalan nouseville tähdille!

Tehdään yhdessä tästä maasta parempi paikka 
hoitaa ja olla hoidettavana!

2 kommenttia:

  1. Hienoa, että ehdotit Rayania ehdolle. Hän on hyvä valinta Nousevaksi Tähdeksi.

    Tässä postauksessasi huomioni kiinnitti ajatus, että yhteiskunta tarvitsee ihmisiä, jotka eivät odota yleistä hyväksyntää alkaakseen toimia. Sairaanhoitajan työssä on juuri näin. Tarvitaan rohkeutta uudistaa ja uudistua silloinkin, kun se ei (vielä) ole yhteisöllisesti hyvässä huudossa, mutta eettisesti oikein ja tärkeää ihmisen tai yhteisön hyvinvoinnille.

    VastaaPoista
  2. Hei Jan, kiva kuulla, että bloggarikollega on samaa mieltä! Näistä syistä ryhdyin ehdottelemaan (vaikka mietin nykyään tarkkaan, mihin aikani laitan):

    1. Kun hyvään kiinnittää huomiota, se lisääntyy.

    2. Hoitajat ovat perinteisesti pitäneet matalaa profiilia, mutta sen on aika muuttua - hoitotyön ja hoitajien vahvuudet on saatava näkyviin. Kun näen rohkeita ja älykkäitä hoitotyön kehittäjiä tai hyviä hoitotyön keksintöjä, levitän mielelläni tietoa eteenpäin, tuen ja kannustan.

    3. Kannatan hyvän laittamista kiertämään; tulinhan itsekin aikoinaan (1998!) valituksi Vuoden sairaanhoitajaksi. :)

    4. Because I can: jos jotain, niin asioiden perustelemista olen yliopistossa oppinut. :D

    Niinpä, edelläkävijöitä tarvitaan aina, eikä se osa useinkaan ole aivan helppo. Jokainen voi osaltaan miettiä, pystyykö ryhtymään uudistajaksi, tai voisiko edes tukea niitä, jotka ovat siihen rooliin uskaltautuneet.

    VastaaPoista