maanantai 30. syyskuuta 2013

Hoitaja, osaatko perusasiat?



Hoitaja, muistatko huolehtia perusasioista? Osaatko pitää huolen siitä, että sairaalassa oleva potilas saa kerättyä voimia parantumiseen tai tautinsa kanssa elämiseen? Ymmärräthän, ettei potilaalla välttämättä ole voimia tai uskallusta vaatia itselleen asioita, jotka auttaisivat häntä parantumaan?


Näiden asioiden luulisi olevan itsestäänselvyyksiä. Jos jo Florence Nightingale 1800-luvulla ymmärsi näiden asioiden merkityksen, eivät ne saisi olla hukassa tämän päivän hoitotyössäkään. Mutta kuuluvat joillain osastoilla olevan. (Tällä kertaa kirjoitus liittyy enemmän muuhun kuin lastenneurologian hoitotyöhön. Tai siis liittyy ihan kaikkeen hoitotyöhön.)

Näin Nightingale kirjoitti hoitotyön tehtävästä:

Luullaan usein, että lääke on parantava aine. Niin ei ole; lääke on ruumiintoimintojen kirurgiaa, kuten tavallinen kirurgia on jäsenten ja elimien. Kumpikaan ei pysty muuhun kuin haitan poistamiseen; kumpikaan ei voi parantaa; luonto yksin kykenee parantamaan. Kirurgia poistaa jäsenestä kuulan, joka on esteenä paranemiselle, mutta luonto parantaa haavan. Samoin on lääkkeen laita; ruumiin jokin toiminta häiriintyy; mikäli tiedämme, auttaa lääke luontoa häiriön poistamisessa, mutta ei tee muuta. Ja hoitamisen tehtävänä kummassakin tapauksessa on saattaa potilas parhaaseen mahdolliseen tilaan, jotta luonto saa vaikuttaa häneen. (Nightingale 1987 / 1859)

Otetaan esimerkiksi vaikka levon mahdollistaminen. Kenellekään ei varmaankaan tarvitse kertoa, kuinka tärkeää lepo on sekä mielen että kehon jaksamisen kannalta? Eikä sitäkään, miten suuri rasitus voi sairauden lisäksi sen hoito olla? Siis vaikka jokin kova suonensisäinen lääkitys tai sädehoito tai leikkaus – tai pelkästään sairaalassaolo.


Tai ehkä näistä tarvitseekin muistuttaa. Työkseen sairaalassa aikaa viettävältä ihmiseltä helposti unohtuu, kuinka ahdistava paikka sairaala monille on. Minustakin sairaalat ovat niin hauskoja ja mielenkiintoisia paikkoja, etten aina ymmärrä, miksi potilailla on kiire kotiin sairastamaan. Tämän kirjoituksen kysymykset kuitenkin perustuvat eräältä tutulta potilaalta vastikään kuulemaani tositarinaan, joka minullekin hyvin muistuttaa, miten kaameita paikkoja sairaalat voivat olla.

Mitä sinä siis teet mahdollistaaksesi jokaiselle potilaalle hyvän mahdollisuuden lepoon? Kysytkö potilaalta hänen unirytmistään - onko hän aamun vai illan virkku? Ja jos mitenkään mahdollista, ajoitatko toimenpiteet sen mukaan? Kysytkö aamulla, miten hän sai nukutuksi – ja jos sai huonosti, niin mietittekö yhdessä, mitä voisitte tilanteen muuttamiseksi tehdä? Jos osastolla vain mitenkään on mahdollista, laitatko kuorsaavat potilaat omiin huoneisiinsa – tai edes sikeäunisten kanssa samaan? Ymmärrätkö, etteivät monet herkkäuniset pysty nukahtamaan aamulla uudelleen, jos heräävät itselleen tai toisille tehtäviin toimenpiteisiin? Tarjoatko korvatulppia tai musiikin kuuntelua, jos niistä potilaan mielestä voisi olla apua?

Levon lisäksi on monta muutakin perustärkeää asiaa. Mutta otetaan nyt toiseksi esimerkiksi vain ravitsemus. Miten varmistat, että potilas saa syötäväksi itselleen sopivaa ruokaa? Jostain syystä olen heti kuulevinani älähdyksen, että ei sairaala ole mikään hotelli, ei siellä voi jokaiselle omia ruokia järjestää. Sitten taas kyllä kuulen esimerkiksi lastenneurologian osastojen hoitajien vastaavan, että kyllä meillä ainakin voi. Lastenneurologiassahan ymmärretään, että kaikki eivät voi syödä kaikkea. Siis ilman, että sitä tarvitsisi selittää allergioilla tai vakaumuksilla.

Onko vielä olemassa (aikuisten osastoillakin) niitä "tulohaastattelulomakkeita", joihin rastitettiin, haluaako ruokajuomaksi maitoa vai piimää ja mitä päällysteitä haluaa leivälleen? Vai ovatko ajat menneet huonommiksi tässäkin? Entä tuotko potilaalle tiettäväksi ruokalistan, jotta hän itse voi jotenkin varautua epäsopiviin ruokiin? Vai etkö tee mitään – kuten monet hoitajat 1800-luvulla?

Miten usein tiedämmekään käyneen niin, ettei potilas ole koko päivänä syönyt mitään, siksi että yksi ateria jäi koskematta (silloin hän ei kyennyt syömään), toisella kertaa maito oli hapanta, kolmannen turmeli jokin muu sattuma. Eikä sairaanhoitajan mieleen juolahtanut keksiä mitään keinoa; hänen mieleensä ei juolahtanut, että kun potilas ei ollut syönyt kunnon ruokaa lainkaan, hän voisi syödä esim. palasen paahtoleipää illalla teensä kera tai saada jonkin aterian tuntia aikaisemmin. --- jostain syystä sairaanhoitajat eivät 'tule ajatelleeksi näin'. Tekisi mieli ajatella, etteivät he katso asiakseen käyttää järkeään. (Nightingale 1987 / 1859)

Jos nyt vaikka olisi potilas, joka muuten varsin monipuolisena ruokailijana ei olisi koskaan halunnut syödä makkaraa tai kalaa. Ja sitten sairaalassa samana päivänä on lounaalla makkaraa ja päivällisellä kalaa. Niin oletetaanko, että hänen sairaana, mahdollisesti pahoinvoivana ja itselleen epämiellyttävässä paikassa olisi syytä "opetella" niitä syömään? Vai eikö päivän paasto paljon haittaa, sen vaikutuksista terveyteen ja lääkkeiden imeytymiseen viis?

Lopuksi on todettava, että potilas, jonka kertomuksesta nämä kysymykset heräsivät, oli itse kokenut tällä kertaa saaneensa hyvää ja ystävällistä hoitoa. Mikä laittaa minut miettimään, että mitä kaikkea se huono onkaan ollut!

4 kommenttia:

  1. Tarpeellinen muistutus. Kiitos, Johanna!

    VastaaPoista
  2. Hei Johanna,
    niinhän se on, että jos vaikka ruoka ei parantaisikaan, se lohduttaa.
    Tänä päiväna meillä on enemmän kuin koskaan ennen tietoa siitä, minkälaista ravintoa ihminen tarvitsee sirastaessaan. Milloin tarvitaan lisää proteeneja, milloin vihanneksia, milloin olisi hyvä, että ravinto ei sisältäisi jotain tiettyä ruoka-ainetta.
    Olen havainnut, että itse sairastuneelle, on hän sitten aikuinen tai lapsi, ruokahalu merkitsee myös terveyden kokemusta.
    Usein myös läheisille ruokailun kautta osoitetaan rakkautta. Se taitaa olla myös primitiivinen reaktio elämän säilyttämiseksi. Kun muuten on neuvoton, eikä tiedä miten auttaa, autetaan herkuin ja syöttämällä.

    Kaunis kattaus, ihanat tuoksut, raikas juotava -- ne kaikki luovat toivoa. Jos muistelen omaa lapsuuttani, muistan tarkoin miten sairastumisen jälkeen tuli mielihaluja. Miten ihanalta maistui ruisleipä suussa rokkotaudin jälkeen ja miten ihanalta tuntui kun äiti toi lämmintä maitoa.
    Sairaalassa hoitajan ydintyötä tulisi olla herättää toivoa ja toimia myös"äitinä", vaikka ammatillisessa mielessä.

    VastaaPoista
  3. hitto mitä valitusta. Kirjoittaja olet itse nin mainio hoitaja!! Anna kuule sairaaloille resussit henkilökohtaiseen palvelijaan. Voi hyvää päivää!!
    Nim.Kaiken nähnyt 34 vuoden kokemuksella hoitotyöstä eri paikoissa.

    VastaaPoista
  4. Hei nimimerkki Kaiken nähnyt,

    en ole nyt ihan varma, mitä kritisoit. Oletko sitä mieltä, etteivät esittämäni asiat ole ollenkaan tarpeellisia potilaan hoitamisessa? Vai oletko sitä mieltä, ettei niiden toteuttaminen olen mahdollista nykyisissä (tai aiemmissakaan) sairaalaolosuhteissa? Jos kritiikkisi kohdistuu minun mielestäni potilaalle oleelliseen hoitotyön sisältöön, olisi mielenkiintoista kuulla, miksi olet sitä mieltä, ettei näitä asioita tarvitse hoitotyössä huomioida. Jos taas olet sitä mieltä, että asiat ovat kyllä tarpeellisia, mutta niitä ei ole mahdollista noudattaa, niin miksi minulle raivoat? Mikset raivoa esimiehillesi, sairaalan johdolle, Suomen päättäjille ja äänestäjille, jotka ovat päättäjät valinneet?

    Mitä taas tulee omaan mainiouteeni sairaanhoitajana, niin siitä en ole mitään väittänyt, enkä väitäkään, sillä sitä olen jäävi arvioimaan. :)

    VastaaPoista