keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Sairaalapelot pois!


Sairaalaan meno ja siellä oleminen voi jännittää, huolestuttaa tai suorastaan pelottaa ja ahdistaa lasta – eikä silloin ole kyse vain hetken harmista, vaan yhdenkin päivän sairaalakäynnillä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia lapsen hyvinvointiin. Esimerkiksi päiväkirurgisen toimenpiteen jälkeen lapsilla on todettu unihäiriöitä, käyttäytymismuutoksia, eroahdistusta vanhemmista, syömisvaikeuksia ja lääkäripelkoa jopa lähes vuoden ajan. Ahdistus lisää toimenpiteeseen liittyvien komplikaatioiden riskiä, kun taas ahdistuksen lievittäminen edistää lapsen toipumista.

Sairaala saattaa pelottaa ja ahdistaa myös lasten vanhempia. Heidänkin pelkojensa lievittäminen on tarpeellista, koska vanhempien tunnetilat heijastuvat lapseen ja molempien ahdistavat kokemukset lapsen seuraaviin hoitokertoihin.

Kaikki edellä mainittu perustuu tutkimuksiin, joiden perusteella Hoitotyön tutkimussäätiö on tänään julkaissut päivitetyn version hoitotyön suosituksesta nimeltä Leikki-ikäisen lapsen emotionaalinen tuki päiväkirurgisessa hoitotyössä (2016). Suosituksen keskeinen viesti on, että lapsen ja vanhempien valmistelu on tärkeää. Suosituksessa annetaan myös yksityiskohtaisempia ohjeita valmistamiseen, joten jokaisen lasten kanssa työskentelevän hoitajan olisi tärkeää tutustua siihen.

Lapsen valmistelussa kannattaa muistaa, että asioita täytyy usein käydä monta kertaa ja monella tavalla läpi. Tärkeää olisi miettiä, mikä on juuri kyseiselle lapselle sopiva tapa. Kuvia, esineitä, leikkiä ja kaikkea konkreettista kannattaa yleensä hyödyntää. Usein ongelmana vain on se, ettei vanhemmilla ole kotona materiaalia, jonka avulla voisivat käyttää valmistelussa.

Nyt on kuitenkin tehty keksintö, jonka avulla vanhemmat voivat valmistella lasta (ja itseään) toimenpiteeseen jo hyvissä ajoin ennen sairaalaan tuloa: Päiki Pörriäinen -mobiilipeli. Se on kehitetty Päijät-Hämeen keskussairaalan päiväkirurgian yksikössä ja sen avulla valmistellaan lasta nimenomaan kyseisessä yksikössä tehtäviin toimenpiteisiin. Toivottavasti ideaa kuitenkin hyödynnetään laajemminkin!

Kuva Päiki Pörriäinen -pelistä.
Pörriäispelissä lapsi tutustuu leikinomaisesti sairaalan tiloihin ja toimenpidepäivän tapahtumiin ja henkilöihin. Peliä on tärkeä pelata yhdessä aikuisen kanssa, jotta siitä voidaan samalla jutella ja siihen voidaan myöhemminkin palata. Jos jokin asia jää mietityttämään lasta, eivätkä vanhemmatkaan osaa vastata kysymyksiin, kannattaa kysyä asiaa sairaalan henkilökunnalta jo etukäteen puhelimessa.

Peli antaa sekä lapselle että vanhemmille tärkeää tietoa esimerkiksi siitä, että lapsen saattaja saa olla mukana kaikissa niissä hoidon vaiheissa, joissa lapsi on hereillä. Lapsille olennaista saattaa olla myös leikkihuoneeseen tutustuminen ja tieto siitä, että toimenpiteen jälkeen saa valita pillimehun tai jäätelön. Päijät-Hämeen keskussairaalassa lapsille annetaan myös "reippaan mitali", jota lapset kuulemma arvostavat suuresti.

Peliä kannattaa hyödyntää myös sairaalakäynnin jälkeen. Lapsen kanssa voi sen avulla muistella ja käydä läpi sairaalakokemusta. Se on erityisen tärkeää silloin, jos jokin asia on jäänyt vaivaamaan lapsen mieltä.

Vanhemmat, teidän osuutenne lapsen valmistelussa on valtavan tärkeä! Jos teille ei automaattisesti tarjota siihen lapselle sopivaa apua (kuten peliä, kuvia tai kertomusta) sairaalasta, muistakaa pyytää sitä! Hoitajat, jos teidän osastollanne ei ole valmiita valmistelun apuvälineitä, nyt olisi korkea aika kehittää tai hankkia sellaisia!

P.S. Lukekaa täältä, miten Pörriäispeli syntyi, kuka sen keksi ja miten peli on menestynyt!

2 kommenttia:

  1. Kiitos Johanna, latasin Pörriäispelin heti omallekin iPadilleni. Toivottavasti näitä pelejä kehitetään lisää!

    VastaaPoista
  2. Minäkin latasin heti sen ensimmäisen version lähimpään älypuhelimeen - itse kun en edes omista sellaista - että pääsen pelaamaan :) Nyt sen onneksi saa jo tietokoneellekin.

    Toivottavasti tosiaan moni taho innostuu tästä esimerkistä. Päijät-Hämeen Hyvis.fi-sivujen kautta saa yhteyden tämän pelin kehittämistiimiin.

    VastaaPoista